Water opvangen in de tuin biedt voordelen

Een boom in de tuin is de airco van de natuur
PERSBERICHT

Doetinchem, 20 maart 2019


De Nederlander is wel klimaatbewust, maar voelt zich niet zelf verantwoordelijk, zo blijkt uit onderzoek*. De gevolgen van klimaatverandering merken we wel regelmatig. Er vallen vaker zware regenbuien, met als gevolg overbelasting van het riool en andere wateroverlast. Afgelopen zomer maakten we juist een lange periode van droogte mee, waardoor er langdurig in sommige delen van het land niet gesproeid mocht worden. Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat water dat in op hun grond valt, ook hun verantwoordelijkheid is. Hoog tijd om overtollig water van terrassen en aanbouwen, zoals veranda of tuinhuis, op te vangen en in drogere periodes terug te geven aan de grond.


Een gemiddeld tuinterras (ca. 40 m2) moet bij een zware regenbui al gauw zo’n 1600 liter water per uur afvoeren. Nu stroomt dat weg naar het riool of naar andere minder gewenste plekken. Beter is het om langs het terras een lijngoot te plaatsen, met daaronder een ACO RainBloxx 200. Per RainBloxx wordt 36 liter water gebufferd en in je tuin opgenomen. Bovendien is deze oplossing goedkoper dan een aansluiting op het riool. Goed voor het klimaat en goed voor de portemonnee, dus. .

Ook het water dat van het dak van bijvoorbeeld een veranda of tuinhuis stroomt - wat behoorlijk veel kan zijn - kan via een hemelwaterbuis worden afgevoerd naar een ACO RainBloxx 60. Deze RainBloxx, die vlak onder het oppervlak in de tuin wordt geplaatst, buffert per RainBloxx element 36 liter per meter water en kan op vele manieren worden afgedekt; met gravel, grint, boomschors, perzikpitten en zelfs met substraat en een sedummat. Het regenwater wordt weer afgegeven aan de grond.


Voor het afkoppelen van de woning kan de hemelwaterafvoer gekoppeld worden aan de RainBloxx 600 Line, met een capaciteit van 115 liter water. Vanuit de RainBloxx wordt het water geïnfiltreerd langs een boom of langs een haag. Daarmee sla je twee vliegen in één klap: het voorkomen van wateroverlast in de tuin èn de bomen of struiken krijgen extra water aangeboden op momenten dat dat nodig is. André Pes, Sales Manager bij ACO is er duidelijk over: “Een boom die water opneemt en weer verdampt, zorgt daarmee voor verkoeling in warme periodes. Zo voed je met regenwater de airco van de natuur!”


Over ACO

ACO is een familiebedrijf dat al ruim 50 jaar wateroplossingen voor de tuin levert. Specialisten van ACO BV worden regelmatig uitgenodigd hun kennis hierover te delen op Hoveniersavonden en congressen voor Tuinprofessionals.

ACO beheerst de gehele afwateringsketen, van het opvangen van (regen)water tot het afgeven aan bodem, riool- of oppervlaktewater. ACO biedt producten, maar ook kennis, service en support. De ACO-groep staat wereldwijd voor kwaliteit, ervaring en innovatie op het gebied van afwateringstechniek en biedt producten op het gebied van: Collect, Clean, Hold, Release. Belangrijkste doelgroepen zijn consumenten, professionals en toeleveranciers op het gebied van Bouwtechniek, Civiele Techniek en Installatietechniek. ACO heeft 5.000 medewerkers in dienst in meer dan 40 landen.


*Uit I&O Research onderzoek ‘Duurzaam denken is nog niet duurzaam doen’ i.o.v. Binnenlands Bestuur, maart 2019

Meer van ACO


ACO website ACO bedrijfsprofiel

58 keer bekeken0 reacties