Oran: de eerste decoratieve lijn van kreon

Bijgewerkt: 19 feb 2019


PERSBERICHT


Opglabbeek, 19 februari 2019


Oran: de eerste decoratieve lijn van kreon


De nieuwe oran is een primeur voor kreon. De verlichtingsproducent staat vooral bekend om haar strakke concepten en geometrische ontwerpen, maar deze keer gooiden de ontwerpers het over een andere boeg. Zonder de basisprincipes ‘eenheid in ontwerp, eenvoud in techniek en precisie in detail’ uit het oog te verliezen, kwam de eerste decoratieve lijn van kreon ter wereld.


In line of pendant, met of zonder kap

De decoratieve kreon oran reeks bestaat uit gependelde armaturen en plafondarmaturen. De armaturen zijn er in zwart of wit, of in pure materialen zoals brons. De peertjes zelf zijn in een mondgeblazen glazen versie beschikbaar in twee maten, rond- of kegelvormig, of in een albasten versie. In de pendelversie zijn er twee varianten: met of zonder kap.


Inspiratie uit de architectuur

Het design van kreon oran is gebaseerd op het architecturale principe van het plastisch getal. De basisvormen die uit die verhoudingenleer af te leiden zijn, vormen de bouwblokken van het ontwerp van deze nieuwe lijn van verlichtingsarmaturen. Uitgaan van het plastisch getal, betekent werken met ruimtelijke componenten. Dat staat in sterk contrast met de vroegere ontwerpprincipes van kreon, die werden toegepast in het vlak. Oran is met andere woorden een primeur, aangezien dit het eerste ontwerp is dat de ruimte wil claimen, en dat er dominant in aanwezig wil zijn. Dat uit zich zowel in verhoudingen als in afmetingen en materialisatie.


Inspiratie uit de natuur

Het ontwerpersteam heeft niet enkel inspiratie gehaald uit principes van menselijke makelij. Ook de natuur diende als voorbeeld voor deze eerste decoratieve lijn van kreon. Met haar geometrische patronen, gaat het kiezelskelet van het Venusmandje moeiteloos samen met de ontwerpprincipes van kreon. Het Venusmandje is een sponsachtige, die in de wateren rond Japan terug te vinden is. De diertjes, die tot 100 cm lang kunnen worden, zijn gestructureerd als een dunne vaasvormige cilinder. De manier waarop de spons geweven is, geeft het een stevigheid die ervoor zorgt dat het kleine wezen de diepe zee kan overleven. De ontwerpers gingen aan de slag met de vorm en de structuur van het Venusmandje, om zo tot de unieke vorm van de reflector binnenin het glas van de oran te komen.


Nieuwe technieken, oude ambachten

Die reflector wordt geprint met 3D-technieken. Een eenvoudig element wordt trapsgewijs groter herhaald, net zoals in de natuur. Zo ontstaat er een reflector die wel organisch gegroeid lijkt. De oran is met andere woorden gemaakt met de modernste technieken. Toch gaat het design harmonieus samen met een blik op het verleden. Het glas in de oran is namelijk handgeblazen, in de traditie van de oude ambachten. In de oran-lijn gaan artisanale technieken en moderne technologieën dus samen. Sterker nog, ze vullen elkaar aan tot een tijdloos ontwerp, dat zonder compromis uitstrekt naar het verleden en de toekomst.

De kreon oran lijn is te bestellen vanaf februari, maar de pendelarmatuur hangt al sinds september boven de hoofden van gasten die willen proeven van de ‘Tastes of the World’ keuken van Tomorrowland in het MESA restaurant in Antwerpen.


Over kreon

Eenheid in ontwerp, eenvoud in techniek en precisie in detail. kreon blijft trouw aan deze drie basisprincipes. Die representeren een denkwijze die elk product zonder compromis herleidt tot haar essentiële componenten. Sinds haar ontstaan in 1982 is kreon nooit van die koers afgeweken. Zo is kreon gegroeid tot een internationale referentie in lichtarmaturen.

https://www.kreon.com/nl/international/home


Meer van kreon

kreon website kreon bedrijfsprofiel63 keer bekeken0 reacties

Gerelateerde posts

Alles weergeven

​Contact

info@evidentpr.nl

033 455 8778
 

De Brand 10-19 - 1e etage

3823 LH Amersfoort

KVK 31037321

BTW NR NL8029.12.059.B01
 

Volg ons op social media

  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • YouTube Social Icon