Inzet Volvo elektrische bussen voor regulier busvervoer in Leiden
PERSBERICHT

Rotterdam, 18 maart 2019


Sinds begin maart rijden er op de routes 1, 2, 3 en 4 in Leiden 5 elektrische Volvo-bussen. De bussen zijn onderdeel van een order van in totaal 23 volledig elektrische bussen van openbaarvervoerbedrijf Arriva.


In juni 2018 werd de order voor 23 volledig elektrische bussen officieel geplaatst. Nu, krap 8 maanden later, zijn de elektrische bussen operationeel op de eerste routes. Kant en klaar en door ABB voorzien van laadstations. De aftrap werd gegeven door Nathalie Cuti, die met haar lied "Light the Lights" de nieuwe kansen met de Volvo 7900 Electric in onze steden introduceerde.


Komende maand zullen nog eens 8 bussen gaan rijden om de routes 1, 2, 3 en 4 volledig elektrisch te maken. De resterende routes 5 en 6 worden emissievrij in augustus.

Arriva, multinationaal openbaarvervoerbedrijf met activiteiten in 14 landen in Europa, is een van de koplopers bij de introductie van alternatieve aandrijftechnologieën.


"We zijn blij in samenwerking met Arriva het eerste elektrische bussysteem in Nederland te realiseren. De start van het project verliep soepel en inmiddels is het nieuwe en betrouwbare systeem operationeel. Het toont de nauwe samenwerking tussen Volvo, ABB en Arriva aan, waarin we allemaal als één partij samenwerken om mensen in stille en schone bussen door Leiden te vervoeren", aldus Bas Dubois, directeur Volvo Buses Benelux.


"Als een wereldwijd leider in EV-laadoplossingen zijn we trots om, samen met Volvo en Arriva, duurzaam transport in Nederland te stimuleren", vertelt Frank Muehlon, hoofd van ABB's wereldwijde business voor EV Charging Infrastructure. "Dit project vormt een belangrijke stap in een langdurig partnerschap tussen ABB en Volvo, waarbij beide bedrijven jarenlang samen hebben gewerkt aan de ontwikkeling van elektrische busoplossingen en open normen voor de toekomst van stedelijke mobiliteit. We zijn erg blij met ons aandeel in deze mijlpaal op het gebied van bus-transport voor Leiden.”


Martijn van de Weijer, regiodirecteur West van Arriva Nederland: "Arriva wil een pioniersrol spelen op het gebied van duurzaamheid en energietransitie. Daarom zijn we in 2010 in Den-Bosch als een van de eerste aanbieders van openbaar vervoer al begonnen met het inzetten van elektrische bussen. Inmiddels zetten we in meer regio’s elektrische bussen in, waaronder nu met Volvo in Leiden."


De volledig elektrisch uitgevoerde bussen worden compleet bedrijfsklaar verkocht. Volvo verzorgt tegen een vast maandelijkse bedrag het totale onderhoud.

Met behulp van vier laadstations worden de bussen snel geladen. De laadstations zijn gebaseerd op een open interface - OppCharge - wat betekent dat ook andere geëlektrificeerde busmerken ze kunnen gebruiken. Het energieverbruik voor de elektrische bussen van Volvo is ongeveer 80 procent lager dan voor overeenkomstige dieselbussen.

Volvo's volledig elektrische bussen zijn eerder besteld door steden in landen als Zweden, Groot-Brittannië, Denemarken, Luxemburg, Noorwegen en Polen. Naast de volledig elektrische Volvo 7900 Electric omvat het Volvo Bus-assortiment van geëlektrificeerde voertuigen hybride bussen en elektrische hybride (plug-in hybrid) modellen. In totaal heeft het bedrijf wereldwijd al meer dan 4.000 geëlektrificeerde Volvo-bussen verkocht.


Over Volvo Bus

Volvo Bus is een van 's werelds toonaangevende busfabrikanten, met een sterke focus op voertuigen en systemen voor duurzaam openbaar vervoer op lange termijn. Het assortiment omvat complete transportoplossingen, stadsbussen, streekbussen en touringcars, evenals diensten op het gebied van financiering, voertuigdiensten, voertuigdiagnostiek en verkeersinformatie. Volvo Bus is onderdeel van Volvo Group, een van 's werelds toonaangevende fabrikanten van trucks, bussen en bouwmachines en aandrijfsystemen voor maritieme en industriële toepassingen. Volvo Group biedt ook complete financieringsoplossingen. Ga voor meer informatie naar http://www.volvobuses.com


Over ABB

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) is een vooruitstrevende technologieleider op het gebied van elektronische producten, robotica en beweging, industriële automatisering en elektriciteitsnetten, en bedient nutsbedrijven, transport en infrastructuur, wereldwijd. Voortbouwend op meer dan 130 jaar geschiedenis op het gebied van innovatie, bouwt ABB nu aan de toekomst van de industriële digitalisering en is het een stuwende kracht achter de energetische en vierde industriële revolutie. Als titelpartner van Formule E, de volledig elektrische internationale FIA-autosportklasse, verlegt ABB de grenzen van e-mobiliteit. Ook zo dragen bij aan een duurzame toekomst. ABB opereert in meer dan 100 landen en heeft meer dan 135.000 werknemers. www.abb.com

Meer van ABB b.v.


ABB b.v. website ABB bedrijfsprofiel86 keer bekeken0 reacties