Grote opruiming levert financieel ook ruimte op

Bijgewerkt: 3 dec 2018

Overtollige machines vaak veel geld waard

PERSBERICHT

Amsterdam, 8 november 2018


Machines die stilstaan, omdat het productieproces is aangepast. Vaak zijn ze niet alleen overtollig, maar ook financieel al afgeschreven. Staan ze te verstoffen en ook nog eens behoorlijk in de weg. “Zonde”, zegt Frank Adam, veilingmeester bij Troostwijk Veilingen. “Veel ondernemers hebben zo, zonder het te weten, verborgen kapitaal in huis. De ervaring leert dat in Nederland gebruikte machines in het buitenland zeer gewild zijn en men ook bereid is om er een goede prijs voor te betalen. Dat levert niet alleen fysiek ruimte op, maar biedt tevens financieel ruimte om te herinvesteren.”


Waarde vaak vele malen hoger dan gedacht Overtollige machines, maar ook overtollige voorraden zijn geld waard. Veelal kijkt men er pas naar op het moment dat de balans moet worden opgemaakt. De tijd om goede afwegingen te maken en er de juiste prijs voor te krijgen, ontbreekt daardoor. Volgens Frank Adam moet je dus tijdig kritisch naar je productiemiddelen kijken. “Tijdig inzicht in de waarde van je assets, zorgt voor goed doordachte structurele beslissingen. Denk aan het stoppen van een productielijn of wanneer je door een fusie plots productiecapaciteit overhebt. Uit ervaring weten wij naar wat men waar op zoek is. Voor elke machine of voorraad is ergens op de wereld wel een koper te vinden, die bereid is een goede prijs te betalen. Vaak zelfs meer dan de verkopende partij verwacht. Wij zien dat dagelijks gebeuren.”


Flexibel assetmanagement steeds belangrijker Dit geldt overigens eveneens voor nog volop draaiende machines, die om bedrijfseconomische redenen overtollig worden of inmiddels technisch achterhaald zijn. Omdat ze vaak nog gedeeltelijk op de balans staan, is vroegtijdige vervanging soms lastig. Zeker als de bank meekijkt. “Door de voortdurende innovaties bij productieprocessen, moet men bedrijfseconomisch tegenwoordig heel  flexibel zijn in het managen van productiemiddelen”, stelt Frank. “De steeds sneller veranderende markt vraagt daar gewoonweg om. Probleem is, dat er meestal onvoldoende  financiële ruimte is om die snelle omschakeling van productiecapaciteit daadwerkelijk bij te benen. Dit vergroot de kans op achterstand ten opzichte van de concurrentie. Met alle gevolgen van dien. Door online veilen een vast onderdeel van je assetmanagement te maken, neemt je flexibiliteit toe. Er komt namelijk direct geld vrij om te herinvesteren.”


Kringloopeconomie Overtollige machines en voorraden die elders een nuttig tweede leven krijgen, worden daarmee onderdeel van de kringloopeconomie. Een ontwikkeling die Troostwijk een warm hart toedraagt. In veel landen is men blij met de gebruikte Nederlandse machines. Ze zijn vrijwel altijd goed onderhouden en voldoen aan de strenge Nederlandse veiligheidsvoorschriften. Ook als ze al een tijdje stilstaan, zijn ze snel weer productiegereed´. Frank: “Overigens kan de koper het hele traject van demontage, transport en montage op de nieuwe locatie via ons laten lopen. We voeren dat niet zelf uit, maar werken samen met een aantal gespecialiseerde partners. Ook voor revisiewerkzaamheden hebben wij de juiste contacten.”


Over Troostwijk Veilingen Troostwijk Veilingen vindt dat alles waarde heeft. Bij het bedrijf draait het om het vinden, herkennen en verzilveren van die waarde, vaak via online veilingen maar ook via tenders en onderhandse verkooptrajecten. Het bedrijf taxeert, adviseert en is Europa’s grootste business to business veilinghuis met wereldwijd bereik. Online veilen is volgens het bedrijf een uitstekend en objectief verkoopkanaal. Troostwijk Veilingen realiseert de beste opbrengst in de markt en is daarnaast snel, veilig en transparant. Waarde draait bovendien om mensen. Respect en duurzaamheid staan daarom hoog in het vaandel. Volgens Troostwijk Veilingen verdient elk product een langer leven dan bij de eerste eigenaar. Troostwijk Veilingen veilt per jaar  zo’n 280.000 kavels en doet taxaties voor bedrijven uit onder meer de sectoren: agrarisch, food, metaal, hout en bouw. Opvallende recente veilingen zijn die van Circus Renz, V&D, militaria (Tank uit de film ‘Fury’), Friesland Campina en Imtech. Het bedrijf heeft vestigingen in 16 landen en kopers in 127 landen.


Meer over Troostwijk Veilingen


Troostwijk Veilingen website

Troostwijk Veilingen LinkedIn pagina Troostwijk Veilingen bedrijfsprofiel23 keer bekeken0 reacties