Dé klimaatrobuuste waterbuffer op het dak

Bijgewerkt: 3 dec 2018

ACO introduceert SpongeTop
PERSBERICHT

Doetinchem, 2 oktober 2018


Een dak dat veel meer water kan bufferen dan tot nu toe mogelijk was, water biedt voor planten, het riool ontziet en verkoeling brengt aan de stad. Dat zijn de belangrijkste kenmerken van de SpongeTop van ACO, een klimaatrobuuste oplossing om, met name in verstedelijkte gebieden, wateroverlast te beperken.


Door de klimaatverandering valt er niet alleen méér regen, de buien worden ook steeds zwaarder. In korte tijd moet daarom veel water worden opgevangen en verwerkt. Vooral in verstedelijkte gebieden kunnen riolen de extreme waterhoeveelheden niet aan, met als gevolg groeiende overlast, zoals ondergelopen kelders en straten en overstort van riolen op oppervlaktewater. Gemeenten en waterschappen zien het als een prioriteit om het water sneller en beter te verwerken. Zij willen bovendien zoveel mogelijk voorkomen dat schoon regenwater gezuiverd moet worden.


De uitdaging: water vasthouden op platte daken ACO is specialist op het gebied van maatregelen tegen wateroverlast. Het bedrijf gebruikt de ervaringen, die het met waterberging in de bodem heeft opgedaan nu ook voor waterbuffering op het dak. De grootste uitdaging is om het water vast te houden op platte daken. Deze daken hebben een afschot, waardoor het regenwater goed naar de dakafvoeren loopt, zo de regenpijp en het riool in. Om dat te voorkomen en het water vast te houden, is een systeem nodig: ACO SpongeTop. ACO richt zich hiermee op verstedelijkte gebieden, waar daken, pleinen en betegelde tuinen zorgen voor een grote verhardingsgraad.


Het systeem ACO SpongeTop Uitgebreid onderzoek door ACO, Universal Greenfields en Lapinus leidde tot de introductie van de ACO SpongeTop. De basis hiervoor komt van Dirk Roosendaal van Universal Greenfields, die op het idee kwam om platen van hydrofiel drukvast steenwol op het dak te leggen en zo water te bufferen. Tussen de steenwolvezels bestaat 95% ruimte om water te bergen. Bovendien heeft hydrofiel steenwol een capillaire werking: het houdt het water vast en tart daardoor de zwaartekracht. De SpongeTop platen worden afgewisseld met drainagematten en vormen zodanig waterkamers en bergingspolders die op hun beurt weer kansen bieden voor meer biodiversiteit. De steenwol buffer neemt water op en houdt het vast; sedum, warmte en wind zorgen voor verdamping van het regenwater waardoor slechts een klein deel in vloeibare vorm van het dak af zal komen. Afhankelijk van de bodemgesteldheid en grondwaterstand kan  het overschot eventueel in de bodem geïnfiltreerd worden.

Urban Heat verkleinen Het water dat door de SpongeTop wordt opgenomen, dient niet alleen als vocht voor planten op het dak. In tijden van hitte zorgt datzelfde water voor verkoeling van de ruimte eronder. De verdamping zorgt ook voor een koelere omgeving rondom het dak. Een langdurige proef in Voorburg bewijst dat daken mét de SpongeTop zorgen voor extra koeling. Dit in tegenstelling tot daken zonder SpongeTop. De ruimtes onder het SpongeTop dak waren tot wel vijf graden koeler dan ruimtes onder traditionele daken. Met het oog op urban heat, waarbij het in steden soms zelfs zeven graden warmer kan zijn dan daarbuiten, levert de SpongeTop dan ook een belangrijke bijdrage.

Over ACO ACO is specialist in afwatering. Het bedrijf beheerst de gehele afwateringsketen, van het opvangen van (regen)water tot het afgeven aan bodem, riool- of oppervlaktewater. ACO biedt producten, maar ook kennis, service en support. De ACO-groep staat wereldwijd voor kwaliteit, ervaring en innovatie op het gebied van afwateringstechniek en biedt producten op het gebied van: Collect, Clean, Hold, Release. Belangrijkste doelgroepen zijn consumenten, professionals en toeleveranciers op het gebied van Bouwtechniek, Civiele Techniek en Installatietechniek. ACO heeft 5.000 medewerkers in dienst in meer dan 40 landen.


Meer van ACO


ACO website ACO bedrijfsprofiel


22 keer bekeken0 reacties

​Contact

info@evidentpr.nl

033 455 8778
 

De Brand 10-19 - 1e etage

3823 LH Amersfoort

KVK 31037321

BTW NR NL8029.12.059.B01
 

Volg ons op social media

  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • YouTube Social Icon